Anodiseren

Anodiseren

Wat is anodiseren?

Anodiseren van aluminium is een oppervlaktebehandeling om de duurzaamheid van het metaal te verhogen. Aluminium platen worden in een chemisch bad gedompeld. Door middel van elektrolyse ontstaat een kunstmatige oxidatie van het aluminium, waardoor de poriën van het aluminium worden geopend.

De lay-out bedrukken we via zeefdruk of printen we via een full colour printsysteem op deze laag. De inkt trekt dan in de open poriën. Vervolgens wordt de poreuze laag geseald. Er ontstaat dan een harde, slijtvaste toplaag waarin de layout zit opgesloten.

Wat zijn de voordelen van anodiseren?

Het voordeel van het bedrukken of printen van het onwerp in de anodiseerlaag is dat de layout slijtvast is en een hoge mate van UV-bestendigheid heeft. Daarnaast kunnen de labels schoongemaakt worden met (sterk) chemische reinigingsmiddelen en is de bedrukking bestand tegen de inwerking van vele andere chemische stoffen. Dit is zeer handig bij industriële toepassingen zoals typeplaten, frontpanelen, barcode- en nummerlabels en bij gevel- en informatieborden.

Voorbeelden van geanodiseerd aluminium labels

Naamlabel geanodiseerd aluminium full colour, contour gefreesd, bedrukking slijtvast en chemisch resistent
Geanodiseerd, full colour bedrukt
Naamlabel geanodiseerd aluminium, 2 kleuren zeefdruk slijtvast in aluminium, machinaal gestanst
Geanodiseerd, zeefdruk
Naamlabel geanodiseerd aluminium, gegraveerd en matzwart ingelakt, contour gefreesd met facetrand, met 3M kleeflaag
Geanodiseerd, gegraveerd