Vernikkelen

Vernikkelen

Techniek

Bij vernikkelen worden metalen labels van een laagje nikkel voorzien door middel van chemisch of galvanisch (elektrolyse) proces. De labels gaan in rekken een speciaal bad in, waarbij de de labels positief geladen worden en de vloeistof in het bad negatief. Door middel van elektrolyse worden de negatief geladen deeltjes naar de positief geladen labels getrokken en hechten zich daar aan vast. Dit moet precies lang genoeg duren zodat de nikkellaag dik genoeg is en er niet afslijt, maar ook weer niet te dik, zodat de laag mooi glad blijft.

Kleuren en effecten

De nikkellaag beschermt het metaal tegen corrosie en geeft het label zijn uitstraling. Dit kan in verschillende kleuren en effecten zoals:

  • Goud of zilver glanzend of geborsteld
  • Antiek messing of zilver look
  • Koper look
  • Gun metal (ook wel zwart vernikkelen genoemd)

Vernikkelen noemen we daarom ook wel vergulden, verzilveren of verchromen van metaal.

Toepassing

De nikkellagen verschillen qua hardheid, dus bij de keuze voor de kleur is ook belangrijk om rekening te houden hoe de labels worden toegepast, of hoe ze worden gebruikt.

Deze techniek wordt veel gebruikt bij naamlabels van 3D metaal en ook bij merklabels van een gegoten zinklegering.

Wil je een metalen label gebruiken voor op kleding of sieraden, dan kan er ook nikkelvrij vernikkeld worden zodat dit geen probleem vormt voor mensen die overgevoelig zijn voor nikkel.

Voorbeelden van vernikkelen

Merklabel gegoten zinklegering, zilver mat vernikkeld, logo ingelakt in 1 kleur, gestanst, met vouwpennen voor montage
Zilver mat vernikkeld
Merklabel gegoten zinklegering, gun metal vernikkeld, verdiepte delen gezandstraald, pennen en uitsparingen aan achterzijde voor montage
Gun metal vernikkeld
Merklabel voor luxe serveerplanken, gegoten zinklegering, licht geborsteld goud glanzend vernikkeld, met 2 montagepennen.
Goud glanzend vernikkeld
Merklabel voor tassen, 3D gegoten zinklegering, antiek messing look vernikkeld.
Antiek messing look vernikkeld
Naamlabel Jaga voor radiatoren, 3D metaal, basislaag zilverglanzend vernikkeld met fijne structuur, met extra laag rood glanzend vernikkeld.
3D metaal, meerdere lagen
Merklabel Glenn Bracke, goud, voor parfumflacons, 3D metaal
3D metaal, goud vernikkeld
3D metaal logo van Eniem, voor apparatuur, 0,1 mm dik metaal, zilverkleurig vernikkeld en geborsteld, voorzien van overdrachtsfolie en kleeflaag.
3D metaal, geborsteld
Dealer label Loud Motorcycles, 3D metaal, basislaag 0,1 mm dik metaal zwart vernikkeld met structuur, toplaag 0,1 mm dik metaal zilverglanzend vernikkeld, met kleeflaag
3D metaal, zwart met structuur