Montage

Montage

Er zijn diverse montage mogelijkheden om naamlabels of typeplaten ergens op of aan te bevestigen. Hier volgen enkele gangbare manieren:

  • Kleeflaag: er zijn diverse soorten kleeflagen. Naamlabels, typeplaten frontpanelen worden vaak van een sterke 3M kleeflaag of foamtape voorzien. Welk type kleeflaag wordt ingezet, is afhankelijk van de toepassing en de ondergrond. Een kleeflaag plakt prima op een glad oppervlak. Bij een ondergrond met iets van een structuur erin geeft foamtape een betere hechting. Worden de labels geplakt op onbehandeld hout of op hout dat met een wax of andere vettige substantie behandeld is, dan is een kleeflaag geen goede optie.
  • Boorgaten: om het label ergens op vast te schroeven, aan een ring te kunnen hangen, of ergens op vast te naaien kun je het label voorzien van een of meer boorgaten, diverse diameters zijn mogelijk.
  • Overdrachtsfolie: Ook wel applicatiefolie of transfer tape genoemd. Om 3D labels of snijteksten/belettering ergens goed op te kunnen plakken, wordt er een transparantie folie aan de voorzijde aangebracht, zodat je niet letter voor letter iets hoeft op te plakken maar het geheel in één keer netjes kan aanbrengen. Daarna wordt de overdrachtsfolie verwijderd.
  • Lasbouten: Een informatiebord, gevelbord of frontpaneel kan worden voorzien van lasbouten ten behoeve van een ‘blinde’ montage.
  • Montagepennen en draadeinden: De achterzijde van een label of plaat kan voorzien worden van montagepennen om de plaat ergens aan te bevestigen, of van vouwpennen waarmee je het label ergens omheen kunt vouwen of van draadeinden zodat het label vastgezet kan worden met moeren.

Voorbeelden van montage mogelijkheden

3M kleeflaag
Naamlabel RVS, geëtst en ingelakt in 2 kleuren, gestanst en handmatig 3M foamtape gemonteerd (label blijft hierdoor vlak)
3M foamtape
Naamlabel Louwman voor op auto's, 3D metaalgroenglanzend vernikkeld, voorzien van kleeflaag, met transparante overdrachtsfolie t.b.v. montage
Overdrachtsfolie voor 3D metaal labels
Naamlabel met structuur aan achterzijde voor montage met kit
Structuur achterzijde voor montage met kit
Vouwpennen aan achterzijde naamlabel voor montage
Vouwpennen met montageplaat
Montagepennen aan achterzijde metalen merklabel
Montagepennen
Naamlabel zinklegering, logo verdiept, antiek zilverkleurig vernikkeld, voorzien van montagepen
Montage met kram en kleeflaag
Montagepennen gelast aan achterzijde van naamlabel
Montagepennen gelast aan achterzijde

Waarom werken we veel met 3M kleeflagen?

3M is wereldwijd één van de grotere producenten op het gebied van kleeflagen. 3M heeft voor veel verschillende toepassingen en materialen specifieke kleeflagen. Deze kleeflagen worden uitgebreid getest. De testresultaten worden in datasheets vermeld. Zo weet je als klant precies voor welke toepassing de kleeflaag ingezet kan worden.

Bij “merkloze” kleeflagen is de samenstelling niet altijd gegarandeerd. Per batch kan de samenstelling licht afwijken, wat van invloed kan zijn op de eigenschappen van de kleeflaag, bijvoorbeeld de kleefkracht.

Video over montage mogelijkheden voor labels