Woordenlijst metaalbewerkingen
In deze woordenlijst leggen we enkele van de vele soorten metaalbewerkingen uit.
Anodiseren
Chemisch proces om het aluminium te verduurzamen. Geanodiseerde labels en platen met een layout gedrukt in het aluminium zijn beschermd tegen invloeden van buitenaf. Het ontwerp zit slijtvast in het aluminium. De labels en platen kunnen met chemische reiningingsmiddelen schoongemaakt worden. Dit tast de bedrukking niet aan. Zo kan bijvoorbeeld graffiti dus zonder problemen verwijderd worden.
Etsen
Etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij een oppervlak met een vloeibaar middel behandeld wordt waarmee het reageert. Hierbij treedt een chemische reactie op waarbij het oppervlak gedeeltelijk oplost. Door alleen delen te etsen, ontstaat er een ontwerp of tekst die verdiept in het metaal zit.
Facetrand
Dit is een schuingefreesde rand om een product, wat het een mooie uitstraling geeft.
Graveren
Door middel van een frees een lay out of tekst verdiept in een materiaal aanbrengen.
Inlakken
De verdiepte delen die door etsen of graveren in het metaal zijn ontstaan, worden gevuld met één of meerdere kleuren. Afhankelijk van de techniek en oplage gebeurt dit handmatig of via zeefdruk.
PU-coating
PU staat voor polyurethaan. Dit is een copolymeer die een harde en zachte laag combineert, waardoor het tegelijkertijd buigzaam en toch sterk en slijtvast is. Een PU-coating wordt gebruikt voor domelabels.
Sublimeren
Bij sublimatie op aluminium wordt er onder druk en bij hoge temperatuur een verflaag op het product aangebracht, waardoor die een verbinding aangaat met het aluminium. Hierdoor wordt het product zeer krasbestendig, omdat de verf niet op het oppervlak ligt, maar in het oppervlak is geïntegreerd.
Zeefdruk
Een stuk fijn gaas wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positief film belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen, zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan waar de inkt doorheen gedrukt wordt. Men brengt de inkt op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp wordt afgedrukt. Deze techniek kan herhaald worden met verschillende kleuren en vormen die naast elkaar of over elkaar worden gedrukt.